To co powinniście wiedzieć od Agnieszki Kosk, dietetyka:

Jestem absolwentką Technologii żywności i żywienie człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii.

W celu poszerzenia zdobytej wiedzy odbyłam studia podyplomowe na trzech kierunkach: Zarządzanie Jakością i Bezpieczeństwem Zdrowotnym Żywności – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Psychodietetyka oraz Dietetyka i planowanie żywienia w Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie.

Podnoszę swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach, szkoleniach i konferencjach.

Studiując Technologię żywności i żywienie człowieka oraz Dietetykę zdobyłam wiedzę z zakresu zdrowego żywienia, żywienia w chorobach dietozależnych.

Natomiast studia z zakresu Psychodietetyki pozwoliły mi zdobyć umiejętności skutecznego motywowania pacjentów do zmian.

Prowadzę kuracje odchudzające pacjentów z nadwagą i otyłością. Głównym moim celem jest motywowanie do zmiany nawyków żywieniowych, a także zachęcam do czerpania przyjemności z jedzenia zdrowej i pełnowartościowej żywności.

Pomagam dobrać dietę pacjentom z chorobami dietozależnymi tj. nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu, cukrzyca typu 2, insulinooporność, dna moczanowa, itp. Wspomagam dietetycznie osoby z chorobami autoimmunologicznymi (Hashimoto, cukrzyca typu1, RZS), problemami hormonalnymi, niepłodnością, problemami jelitowymi i innymi schorzeniami.

Moimi pacjentami są również dzieci z nadwagą i otyłością.

Od 2014 roku specjalizuję się w żywieniu pacjentów z otyłością przygotowywanych do zabiegu bariatrycznego. Przygotowuję dietetycznie pacjentów do zabiegu rękawowej resekcji żołądka sleeve, Gastric By-pass, balonu żołądkowego. Układam diety przed zabiegiem bariatrycznym i po zabiegu.

Najważniejsze dla mnie jest zdrowie i zadowolenie pacjenta. Holistyczne podejście do pacjenta pozwala mi osiągnąć doskonałe rezultaty w redukcji masy ciała, a przede wszystkim poprawić stan zdrowia.

Moje motto życiowe to słowa Hipokratesa: 'Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością'.

Prywatnie jestem mamą, żoną, posiadaczką kota. W wolnych chwilach czytam książki dotyczące rozwoju osobistego. Moje hobby to podróże i spędzanie czasu aktywnie – joga, spacery, pływanie.

Odpowiednią dietę powinniśmy zastosować w następujących chorobach:

1. choroby układu pokarmowego

choroby jamy ustnej i przełyku

nieżyty żołądka

choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

choroby jelita cienkiego i grubego

choroby miąższu wątroby

zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

kamica żółciowa

zapalenie trzustki

2. choroby układu moczowego

zapalenie kłębuszków nerwowych

niewydolność nerek

odmiedniczkowe zapalenie nerek

kamica nerkowa

3. choroby metaboliczne

cukrzyca

otyłość

wychudzenie

dna moczanowa

hiperlipidemia

4. choroby układu krążenia 

niewydolność układu krążenia 

nadciśnienie tętnicze 

choroba niedokrewienna mięśnia sercowego 

zawał mięśnia sercowego miażdżyca

5. choroby neurologiczne

6. choroby nowotworowe

7. Nadwaga i otyłość